perjantai 10. lokakuuta 2014

Yliopistojargonia ja ihan oikeaa asiaakin kirjoittamisesta

Erilaisia kirjoittamisoppaita on olemassa paljon, samoin kuin on kirjoituskursseja jos minkälaisia. Turun yliopisto on kuitenkin ainoa suomalainen korkeakoulu, jossa luovaa kirjoittamista voi opiskella samaan tapaan kuin esimerkiksi kuvataiteita tai musiikkia: perus- ja aineopintojen mittaisena sivuaineena, johon opiskelijat valitaan pääsykokein.



Kirjoittamisen taide & taito on Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen ensimmäinen oma julkaisu, se on artikkelikokoelma, jonka kirjoittajat ovat tuon oppiaineen opettajia tai opiskelijoita, tutkijoita ja kirjailijoita.

Tällaiselle kirjoittamisesta kiinnostuneelle ihmiselle opus on mielenkiintoista luettavaa. Artikkelit tarjoavat hyviä uusia näkökulmia tekstin tuottamiseen, esimerkiksi aineiston, rakenteen tai henkilöiden näkökulmasta, ja myös kirjailijan työstä kertovat artikkelit avartavat maailmaa - moni asia on tuttu ennestään, mutta eivät kaikki.

Heikompia lenkkejä tässä kirjassa ovat muutamat artikkelit, joista paistaa yliopistomaailman sulkeutuneisuus: kun juttu alkaa diskursseilla ja konteksteilla, kirja kirpoaa heti käsistä. Jos ei ole oikeaa asiaa, ei tilanne yliopistojargonilla kohennu.

Suurin osa kirjan artikkeleista on kuitenkin mielenkiintoista luettavaa, joten suosittelen ehdottomasti lukemaan, jos kirjoittaminen kiinnostaa.

Emilia Karjula (toim.): Kirjoittamisen taide & taito.
Atena

Tämäkin löytyy Bookysta

5 kommenttia:

  1. Ilmeisesti edellinen kommentti ei tullut läpi. Mutta mainittakoon, että myös Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa voi suorittaa kirjoittamisen perus- ja aineopinnot. Ja niihin valitaan pääsykokeen kautta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta, osuva oikaisu! Tuo virheellinen tieto oli peräisin kirjan johdannosta.

    VastaaPoista
  3. ...ja kyllähän Jyväskyläkin johdannossa mainitaan, mutta silti Turku mainitaan ainoaksi...

    VastaaPoista
  4. Turun yliopisto on ainoa, jossa voi opiskella LUOVAA kirjoittamista. Eli kirjoittamista taiteena. Jyväskylässä puhutaan vain kirjoittamisesta yleisemmin.

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!