maanantai 11. huhtikuuta 2016

Jännitystä kustannusmaailmasta

Niina With on Myllylahti-kustantamon luotsi, ja hän on aiemmin kirjoittanut mm. matka- ja chick lit -kirjoja. Taina on niistä kaksi lukenut. Lähettäjä tuntematon on Within ensimmäinen jännityskirja, mikä on sikäli luontevaa, että Myllylahti tunnetaan erityisesti MurhaMylly-sarjastaan. Saimme teoksen arvostelukappaleena.



Lähettäjä tuntematon alkaa kirjakustantamosta, mikä on koukuttava, mielenkiintoinen ja omaperäinenkin avaus - kustantamon arkea en muista muualla tällä tavoin kuvatun. Pitkin matkaa sivutaan muutenkin kustannusmaailmaa, ja ohessa heitellään erilaisia huomioita esimerkiksi siitä, kuinka epäreilusti kriitikot saattavat erilaisiin kustantamoihin suhtautua.

Päähenkilö Laura Sirola on espoolainen kustannustoimittaja, joka saa sähköpostissa tuntemattoman lähettäjän dekkarikäsikirjoituksen, joka alkaa kiusata häntä. Käsikirjoitus tuntuu linkittyvän oikeaan elämään, ja vieläpä etuajassa. Samaan aikaan seinäjokelainen toimittaja Sami Vilén saa kummallisen pyynnön, jonka vastineeksi luvataan rahaa. Nämä kaksi tarinalinjaa alkavat erillisinä, mutta yhdistyvät tietenkin, ja mutkien kautta tullaan viimein jännittävään huipennukseen, johon limittyy asioita menneisyydestä.



With rakentaa kertomuksensa taitavasti. Mysteereitä ja konflikteja on kumpiakin annosteltu sopivasti niin, että sivu kääntyy reippaassa tahdissa. Kieli on luontevaa ja konstailematonta, ja dialogin ja kertovan tekstin suhde kohdallaan. Toimintaa on paljon, paikallaan ei junnata. Suuriakin asioita sivutaan, mutta enin osa touhusta on kuitenkin mukavan arkista. Vanhemmuuden ja väärinteon oikeutuksen teemat tuovat painoa kokonaisuuteen. Lähettäjä tuntematon on mainio yhdistelmä erilaista ja tuttua, persoonallista ja lajityypille uskollista.

Niina With: Lähettäjä tuntematon
Myllylahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!