Frank McCourt nousi maailmanmaineeseen teoksellaan Seitsemännen portaan enkeli. Uskon lukeneeni sen parikymmentä vuotta sitten, mutta koska blogia en vielä silloin kirjoittanut, ei minulla ole mitään mahdollisuuksia kumota tai vahvistaa uskoani.
Seitsemännen portaan enkeli kertoi kirjailijan rutiköyhästä lapsuudesta. Amerikan ihmemaassa on suoraa jatkoa: tarina alkaa siitä, kun 19-vuotias Frank saapuu vuonna 1949 New Yorkiin, jossa hän on syntynyt mutta muuttanut Irlantiin lapsena.
Alku on toivoa täynnä, mutta tietenkin hankala. Elokuvateatterissa ei saa syödä, tyttöjä huonohampainen ja -silmäinen nuorukainen ei kiinnosta, ja tarjolla on vain toinen toistaan huonompia töitä. Frank päätyy kuitenkin naimisiin ja luovan kirjallisuuden opettajaksi Manhattanille Stuyvesant High Schooliin.
Kirja on erinomainen. Sen teksti vetää hienosti, ja rytmitys on kohdallaan, enimmäkseen tarinoita ja sattumuksia viedään eteenpäin nopeasti, mutta välillä pysähdytään ihan pienten asioiden ääreen. Juhani Lindholmin suomennos on mainio. Kuvaus opettajantyön haasteista väistelee taiten kliseet, joihin tuossa kohdin olisi ollut helppo sortua. Kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin miljöö, Manhattan on jokaiselle tuttu ainakin jollain lailla. Ja koska itse kävelin noita samoja katuja tasan vuosi sitten, kirja eteni käsissäni harvinaisen joutuisasti.
Kirja päättyy McCourtin vanhempien kuolemaan. Wikipedia kertoo, että McCourt ehti kirjoittaa kolmannenkin kirjan Liitupölyä. Ehkäpä sekin kannattaisi lukea.
Frank McCourt: Amerikan ihmemaassa
Suom. Juhani Lindholm
Suuri Suomalainen Kirjakerho
Pakko varmaan ottaa lukulistalle;)!
VastaaPoista