Nörtihkönä ihmisena nappasin onnellisena "hyytäväksi teknotrilleriksi" luvatun Kybermyrskyn (Matthew Mather) kirjaston pikalainahyllystä ja nautin lukukokemuksesta monella eri tasolla.
Pitkällä sairaslomallani olen harrastanut kaikenlaista opiskelua, myös tietoturvaan ja kyberuhkiin liittyen. Palvelunestohyökkäykset ovat arkipäivää suomalaistenkin arjessa. Siksi Kybermyrsky onkin niin ajankohtainen eikä ollenkaan mahdoton skenaarioissaan.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin ja keskiössä on perhe, joka joutuu kohtaamaan lyhyessa ajassa sen, miten riippuvaisia etenkin kaupungeissa asuvat ihmiset ovat sähköstä ja vedestä. Kaikki tuttu katoaa, taudit leviävät, ihmiset taistelevat ruoasta. Kerronta ei ole mitenkään erityistä, jotkin tapahtumat polkevat paikoillaan eikä opus ole kirjallisesti mitenkään suurteos, mutta nyt minua veikin aihe.
Suomessa on saatu pientä esimakua siitä, miten pulassa ihmiset ovat, jos talvimyrsky vie sähköt tunneiksi ja jopa päiviksi. Avuksi on kuitenkin aina tullut yhteiskunta, jolla on riittänyt varavirtaa ja vettä. Mutta mitä tapahtuisi, jos Suomesta tai koko Euroopasta lähtisivät sähköt, niiden mukana vedenjakelu ja pian myös viestintäverkot? Mitä jos jokin taho tekisi kyberhyökkäyksen ensin pankkeihin estäen rahan siirtymisen. Sen jälkeen lamautettaisiin sähköverkot. Kuka sellaista haluaisi ja miksi? Käytännössä juoksemme vauhtiaan kiihdyttävän junan perässä, sillä yllämainitut uhkat voisivat jo nyt toteutua. Suomalaisten pankkien toimintaa on jo nyt horjutettu laajamittaisilla palvelunestohyökkäyksillä. Kokonaisen maan sähköverkkojen horjuttaminenkaan ei ole mahdotonta, sillä jo nyt on sattunut vikoja, jotka ovat kumuloituessaan ja huonolla tuurilla lamauttaneet laajojen alueiden sähkönjakelua. Turussa huomattiin, että Virttaankankaalta johdettavan juomaveden saatavuutta ei ollutkaan varavirralla varmistettu koko matkalla.
Onneksi kirjan tapahtumat ovat fiktiota, mutta toisaalta niin voisi erittäin huonolla tuurilla käydä. Mitä enemmän laitteita ohjataan verkkojen yli, sitä suurempi on riski, että jokin pahantahtoinen taho voi päästä väliin tai jokin muu riski toteutuu ja toiminnalle aiheutuu haittaa, jolloin jokin dominoilmiö saattaa aiheuttaa moninkertaisia ongelmia.
Microsoftin sidosryhmälehti Circlen kansi, 1/2015
Kirjaa lukiessani satuin lukaisemaan siinä sivussa vasta ilmestyneen Talouselämän, jonka välissä oli erään tietotekniikkayrityksen asiakaslehti (Circle, Microsoft). Kannessa Koneen Kati Hagros kertoo, että "Asioiden internet on jo täällä" ja sisäsivuilla on myös artikkeli, miten ABB on ottanut loikan kohti asioiden internetiä ja miten "ABB kerää dataa valmitamistaan sähkömoottorien pyörimisnopeutta ja vääntömomenttia säätelevistä taajuusmuutajista huollon etätukipalvelua varten. Data kerätään ABB:n käyttämälle Microsoftin Azure-pilvipalvelualustalle."
Microsoftin sidosryhmälehti Circle, sivu 15, 1/2015
Sinänsä mielenkiintoiset, uudistusmyönteiset ja edelläkävijän kuvaa vahvistavat uutiset saivat aivan uudenlaisen merkityksen tämän kirjan luettuani. Entä jos kyseisten palvelujen rakentamisvaiheessa joku pahantahtoinen taho saa solutettua järjestelmään takaportin, jonka kautta vaikka useiden vuosien jälkeen voi päästä tekemään tuhojaan, keskeyttämään sähkömoottorin toiminnnan tai pyörittämään sitä vaikkapa väärällä nopeudella. Vaikka miten pyrin mieltämään itseni teknologian käytössä edelläkävijäksi, sain kirjan lukemalla annoksen tervettä epäluuloisuutta.
Ei huolta, Kybermyrsky on oiva kirja myös ei-nörteille. Yhteiskunnan romahtamisen kuvaus on kiinnostava: ihmisen eläimellisen luonteen ja perheen puolustamisen ja henkiinjäämisen tarpeiden kuvaaminen on erityisen onnistunutta.
Taidankin seuraavaksi opiskella hiukan lisää kyberturvallisuudesta.
Matthew Mather: Kybermyrsky
Like Kustannus