perjantai 20. syyskuuta 2019

Epävarma ihminen autossa

En osaa kirjoittaa Riikka Ala-Harjan uuden romaanin nimeä. Se on joko En saab tai En Saab, kirjan kansissa kaikki kirjaimet ovat isoja.


Mutta siihen ne ongelmat jäävätkin, tämä on mainio opus. Se on äärimmäisen tiukaksi rajattu paketti eikä lipsu valitsemaltaan tieltä hetkeksikään.

Olgalla on Saab, jonka turvavyö on rikki. Hän on ajanut Lohjalta Siikaisiin, koska sieltä löytyy vanhaan autoon sopiva varaosa. Olga on syntynyt Ukrainassa ja muuttanut Suomeen viisivuotiaana. Olga on lesbo. Siinä faktat, joiden päälle kirjan tarina rakentuu.

Ja se tarina kertoo pelkästään siitä kun Olga palaa Siikaisista.

Korjaaja osoittautuu naiseksi, joka on hämmästyttävän pitkä, ja johon Olga ihastuu ensi näkemältä. Mutta Olgan ihmissuhdetaidot eivät ole ihan parhaasta päästä, joten monenlaista mutkaa tulee matkaan. Naisen nimeäkään Olga ei saa kysyttyä, joten tämä saa olla muikkeli.

Ja tässä on kirjan idea. Matka on vain raami Olgan päänsisäisten kamppailujen kuvaamiselle. Jokainen meistä on joskus noin huono saamaan sanotuksi sitä mitä ajattelee, siinä sitä on tarttumapintaa. Ja Ala-Harja osaa myös annostella Olgan mielialanvaihtelut hienosti, kirja on kuin sinfonia jossa jännitykset ja purkaukset vuorottelevat. Ja höpöttävä kieli toimii.

”Mut jos se oottaaki, se haluuki, se on täynnä odotuksen iloo, me lähestytään mun kotia, siks se ehkä kans on tollanen, se haluu mun luo nopeesti, siks se halus lähtee rannasta niin äkkiä, täs me ajetaan, täs on nyt kuitenki hyvä meininki, joo se säteilee siks et se aattelee et kohta me ollaan jo mun luona, kyl se on tulossa mun luo vaikka en oo uskaltanu suoraan kysyä, kyllä se on tulossa, totta kai, minne muuallekaan, ja onhan sillä pyyhekin.”

Riikka Ala-Harja: En Saab
Otava


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!