sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Himalajalta Porvooseen

Jaana Lehtiön kirjoja on meillä luettu ahkerasti. Mitään ei tapahtunut on Lehtiön kuudes jännitysromaani, ja siinä seurataan sarjan kirjoista tutuksi tulleen Juha Muhosen pullantuoksuista poliisityötä.


Porvoon maisemista Tuomiokirkko ja Taidetehdas ovat tällä kertaa keskiössä, mutta tarinan lonkerot ulottuvat Kiinaan ja Tiibetiin saakka. Kiinan alati kasvava vaikutusvalta kiehtoo ja pelottaa, siitä kirjoitellaan mediassa tämän tästä, joten aihetta voi pitää varsin ajankohtaisena.

Taidetehtaalla järjestetään kiinalaisen kulttuurin näyttely. Kun yksi banderollia kiinnittämässä ollut kansalaisaktivisti putoaa Tuomiokirkon seinältä, käynnistyy poliisitutkinta. Muhosen johtama selvitystyö sisältää huomattavan paljon pullansyöntiä, siis todella paljon, mutta siinä ohessa putoamiseen ja näyttelyyn liittyvät rikokset tulevat tietysti myös selvitettyä. Yksi murhakin mahtuu mukaan.

Lehtiön tyylilaji on cosy crime, joten pelätä lukijan ei tarvitse. Tarinan rytmitys toimii hienosti, asiat selviävät ja mutkistuvat juuri sopivassa tahdissa. Tiibet-osioissa mennään syvälle buddhalaisuuteen ja paikallistuntemusta kirjailija on käynyt hankkimassa Lhasassa asti. Ja vaikka faktatietoa kaukaisesta kulttuurista on paljon, se ei missään kohdin tunnu infodumppaamiselta vaan istuu kokonaisuuteen nätisti.

Jaana Lehtiö: Mitään ei tapahtunut
Myllylahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!