keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Onneli ja Anneli -kirjasarja

Onneli ja Anneli ovat värittäneet mielikuvitustani ja ruokkineet unelmia enemmän kuin mikään muu kirjasarja, uskallan melkein väittää.

Tutustuin tyttöihin alle 10-vuotiaana. (Sen pystyn todentamaan nyt omien lapsuuden kirjojeni nimilehdiltä. Otin joskus pikkuisena tavaksi kirjoittaa kaikkiin kirjoihini nimeni ja koska ja keneltä kirjan olen saanut. Tapa, jonka olisin suonut jatkuvan pidempäänkin.) Eiköhän kenen tahansa pienen ja isommankin mielikuvitusta kutittele ajatus siitä, että saa ison tukun rahaa, jolla saa valmiin ja juuri itselle sopivan oman talon.

Lapsena luin Onneli ja Anneli -trilogian ja säilöin kirjasarjan tarkasti. Hämmästykseni oli suuri, kun törmäsin reilut kymmenen vuotta sitten jatko-osaan, josta en ollut kuullut mitään. Onneli, Anneli ja nukutuskello päätyi oitis kirjahyllyyni tuolloin ja taattua laatua sekin oli.

Vaaksanheimon perhe (kakkososasta, Onnelin ja Annelin talvi) oli myös mielikuvitusta kirvoittava tuttavuus. Ja ne jännittävät osuudet näissä kirjoissa - vaikka herttaisen kilttejä nekin - olivat aivan kauhean jännittäviä.

Kuvan copyright Kotiprinsessa / kirjallisia.blogspot.fi


Mieleenpainuvin kirja näistä neljästä on kuitenkin Onneli, Anneli ja orpolapset. Kaamea orpokoti nousee tyttöjen naapuriin Ruusukujalle. Asfalttipihan ja harmaaseen puetut lapset näen edelleen sieluni silmin. Ja miten jännittävä tämä kirja onkaan! Vaikka mitä davincikoodeja ja remeksiä olenkaan lukenut aikuisena, eivät ne vedä vertoja orpokodin kuivakan julmalle ja ilkeälle johtajattarelle.

Onneksi Onnelissa ja Annelissa hyvät ovat aina todella hyviä eivätkä pahat loppujen lopuksi ole niin kauhea pahoja (paitsi tuo johtajatar). Ensimmäisestä kirjasta tehty tuore elokuva oli myös ihastuttava kokemus ja se oli oivallisesti noudatellut kirjan henkeä.

Luen nyt Onnelia ja Annelia uudelleen omille lapsilleni iltasatuina. Vaikka vuosikymmeniä on vierähtänyt kirjojen julkaisusta, ovat ne varsin ajattomia, ainakin vielä.

Marjatta Kurenniemi
Onnelin ja Annelin talo
Onnelin ja Annelin talvi
Onneli, Anneli ja orpolapset
Onneli, Anneli ja nukutuskello
WSOY


Löydä etsimäsi kirja halvemmalla! booky.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!