perjantai 18. syyskuuta 2015

Menneen kesän lämmin henki

Pertti Lassila on Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden dosentti ja Helsingin sanomien kriitikko, jonka esikoisromaani Ihmisten asiat ilmestyi 2013. Nyt kesäkuussa ilmestyi Armain aika, joka on kesäinen tarina äidistä, pojasta ja isoisästä viettämässä kesää 50-luvun maalaismiljöössä.




Aluksi teksti tökki niin, että ajattelin kustannustoimittajankin olleen kesälomalla. Lauseet kuten "Kuoleminen kuului siihen maailmaan, se, että miehiä kuoli" eivät varsinaisesti ime mukaansa. Toinen ongelma on, että näkökulmat lipsuvat, yhden kappaleen sisällä saattaa olla kaksi näkijää sekaisin, ja varsinkin lapsen näkökulma on usein epäselvä - kuin kirjoittaja ei osaisi päättää ulkopuolisen kertojan ja lapsen oman näkökulman välillä.

Mutta mitä pitemmälle kirja ehti, sitä enemmän siitä aloin pitää. Tunnelman ja miljöön kuvaajana Lassila on parhaimmillaan, ja hillitty vähäeleisyys (esimerkiksi ajankuvan suhteen) pitää kokonaisuuden hienosti kurissa. Myös tapahtumat ovat mukavan pieniä ja arkisia, vaikka aikuisilla onkin monenlaista eletyn elämän taakkaa harteillaan. Kaiken yllä lepää kuitenkin kesän lämmin henki, ja niin on hyvä.

Pertti Lassila: Armain aika
Teos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!