sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Kansan tajua laajentaen

BookBeatin suosituksista löytyi aivan tuore, vasta viikko sitten ilmestynyt kirja, joka näköjään kertoo jotain pitkästä iästä. Lieneekö hömppää vai mitä, se selviää vain yhdellä tavalla.

Ei ole hömppää tämä, ei ollenkaan. Kirjoittaja on molekyylibiologi, ja kun lukiessa tuli epäuskoinen hetki (voiko tuo muka olla totta!), pikainen googletus vahvisti, että kyllä, ihan oikeasta tieteestä on kyse.

Kirja ei siis tarjoa mitään ihmelääkkeitä pitkään elämään, ei edes listoja siitä, mitä pitäisi tehdä pysyäkseen hengissä pitempään. Tai toki siellä mainitaan tupakoinnin ja alkoholin välttäminen, liikunta ja sen sellaiset, mutta enimmäkseen käydään läpi sitä, millaista tieteellinen tutkimus tästä aiheesta on juuri tällä hetkellä. 

Ja sehän on erittäin mielenkiintoista. Brendborg kirjoittaa oikein hyvin, kansantajuisesti mutta tuota kansan tajua laajentaen. Jänniä faktoja on tarjolla yllin kyllin. 

Hummerit eivät heikkene vanhetessaan, eikä niiden hedelmällisyys laske iän myötä. Ne vain jatkavat kasvamistaan, ilman vanhuuden alamäkeä. Kirjan otsikon meduusa, Turritopsis dohrnii, voi muuttaa itsensä lapseksi jälleen. Eikö olisi hienoa, jos sinäkin voisit työpaikalla stressiä kohdatessasi muuntaa itsesi lapseksi ja alkaa uudestaan alusta? No joo, ehkä ei sittenkään.

Hormeesi oli minulle tuntematon termi (ja kyllä, tarkistin Wikipediasta ettei Brendborg vedätä minua). Se on kirjan ehkä keskeisin asia. Hormeesi on ilmiö, jossa kohtuullinen rasitus tai stressi on hyväksi. Esimerkiksi puu tarvitsee tuulta kasvaakseen vahvaksi, ja samalla lailla me ihmiset tarvitsemme koettelemuksia: liikuntaa, kasviksia (jotka yrittävät taistella meitä vastaan kemiallisesti), kylmäaltistusta ja sen sellaista. Ja hormeesi vieläpä saa aikaan laajan vastustuskyvyn, ei pelkästään sille stressitekijälle, jolle milloinkin altistumme. Henkinen hormeesi on vähintään yhtä tärkeää kuin ruumiillinen. 

Erilaisten kemiallisten aineiden vaikutuksia ikääntymiseen pohditaan paljon. Eräs anti-aging aine on spermiidi, jota saa muualtakin kuin siitä ennalta-arvattavimmasta lähteestä.

Verenluovuttajat elävät pitempään, sanoo Brendborg. Sehän sopii, kävin juuri muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa luovuttamassa. Odotan jo seuraavaa kertaa.

Vähäinen kalorimäärä on monissa tutkimuksissa yhdistetty pitkään ikään, ja nimenomaan paaston muodossa. Niinpä ei ole yllätys, että oikeastaan kaikissa uskonnoissa paasto on osa harjoitusta.

Tämä kirja kannattaa lukea, jos on kiinnostunut ihmisestä, eli itsestään. Sellaisiahan kaikki hyvät kirjat ovat: ne kertovat minusta. 

Ja sinusta.

Nicklas Brendborg: Iätön meduusa ja ikuisen nuoruuden ihme. Mitä tiede kertoo meille pitkästä iästä.

Gummerus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!