sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Juicen tekstien äärellä

Juice-kirjoja tuntuu aina vain löytyvän uusia. Tämä Lasse Halmeen Ollaan ihmisiksi -teos analysoi Juicen laulujen sanoja. 


Kirja on jaettu neljään osioon, jotka ovat Juicen itsensä mukaan ainoat aiheet, joista lauluja voi ylipäätään tehdä:

1. Ihminen

2. Ihminen ja toinen ihminen

3. Ihminen ja yhteiskunta

4. Ihminen ja uskonto

Jaottelu toimii tietenkin erinomaisesti, ja Halme löytää paljon tolkullista sanottavaa Juicen teksteistä. Koska aiheet menevät väistämättä myös limittäin ja päällekkäin, on kirjassakin jonkin verran toisteisuutta, mutta se annettakoon anteeksi. Analyysit ovat oivaltavia, ja varsinkin uskonto-osuus on mielenkiintoinen, onhan Halme teologian tohtori. Erityistä kirjassa ovat myös Juicen itsensä Halmeelle kirjeissä lähettämät kommentit tämän analyyseista. Joskus Juice on tarkoittanut vähemmän kuin analyysi löytää, joskus enemmän. 

Kirja kertoo paljon myös siitä, kuinka jokainen meistä on aikansa vanki. Juicelle rock oli jotain ikuista, mutta eihän se niin mennyt. Parhaat laulutekstit ovat nykyään ihan erilaisia kuin Juicen tekstit, ja niin tietysti pitääkin olla. 

Huomasin myös kuunnelleeni aina väärin joitakin juttuja, kuten Rock’n’roll’n’blues’n’jazzin sanan ”analkisti”. Tällaisia kirjoja lukiessa osaa arvostaa sitä, että elämme ajassa jossa suoratoistopalvelusta voi tarkistaa kaiken, heti.

Lasse Halme: Ollaan ihmisiksi. Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus

Kirjapaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!