torstai 8. toukokuuta 2014

Kyllä on mukavaa olla töissä

Oletko riittävän älykäs Googlelle? –kirja ei kerro siitä, miten hakukoneella tehdään hakuja. Se kertoo, millaiseen ryöpytykseen on varauduttava, jos aikoo töihin Google-nimiseen jättiläiseen. Tai johonkin muuhun teknologian kärkifirmaan.
Teos on hyvin käytännönläheinen: siinä käydään läpi konkreettisia kysymyksiä, joita työhaastatteluissa voidaan kysyä. Ja niitä on kahta sorttia: huippumatemaatikon kykyjä vaativia tehtäviä tai sitten hullunmahdottomia tehtäviä, joilla mitataan kokelaan luovuutta tai paineensietokykyä.

Matemaattinen kysymys voi olla esimerkiksi ”Kuinka monella eri tavalla kuutio voidaan maalata kolmella eri värillä?” tai ”Kuvittele maa, jossa kaikki vanhemmat haluavat saada pojan. Jokainen perhe hankkii lapsia, kunnes saa pojan, minkä jälkeen se ei enää hanki lapsia. Mikä on poikien ja tyttöjen lukumäärien suhde tässä maassa?”

Vastaukset ovat yllättävän yksinkertaisia: kuution voi maalata kolmella eri värillä vain 50 eri tavalla, vaikka arkijärki ja matematiikkakin helposti tulevat toisenlaiseen tulokseen. Jälkimmäisessä kysymyksessä oikea vastaus on, että tyttöjä ja poikia on yhtä paljon!

Toista kysymystyyppiä edustavat esimerkiksi tämmöiset: ”Montako sampoopulloa maailmassa tuotetaan vuodessa?”, ”Mies työnsi autonsa hotellin eteen ja menetti omaisuutensa. Mitä tapahtui?”, tai ”Mikä tulee sarjassa seuraavaksi: SSS, SKK, K, SK?”

Kuten arvata saattaa, vastaukset ovat taas yksinkertaisia: Sampoopulloja tuotetaan noin maapallon väkiluvun verran, 7 miljardia, koska puolet ostaa enemmän kuin yhden vuodessa ja puolet joutuu pärjäämään ilman sampoota. Toisessa kysymyksessä pitää hoksata, että siinä pelataan Monopolia. Kolmannessa kysymyksessä on koodattu aakkosten alku niin, että kirjaimessa käytetty suora viiva merkitään S:llä ja kaareva K:lla. A=SSS, B=SKK, C=K, D=SK, joten seuraavana sarjassa tulee E eli SSSS.

Mutta pelkkä vastausten hoksaaminen ei kirjan mukaan Googlelle riitä, siksipä jokaisesta kysymyksestä on sivukaupalla pohdintoja ja vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Vasta sellaisten esittäminen saattaa synnyttää työsuhteen.

Kirjan tarkoitus on selvän kaksijakoinen: se on hauskaa viihdettä matemaattisluonteisten pähkinöiden ystäville ja toisaalta muistutus siitä, kuinka mukavaa on että on jo saanut työpaikan.

William Poundstone: Oletko riittävän älykäs Googlelle?
Terra Cognita

*** Terra Cognitan tuotantoa saa myös Bookysta *** 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!