perjantai 7. marraskuuta 2014

Lastenkirja iPadille - ei video vaan jotain muuta

Sain testattavakseni Lasten Keskuksen ja Kirjapajan uudet sähköiset lastenkirjat ja lupasin kertoa mielipiteeni niistä. Tehtävä ei ole ollenkaan epämieluisa, sillä lapsia tässä taloudessa riittää, niin myös iPadeja. Meillä luetaan myös paljon kirjoja. Kaikki lapset lukevat jo itse, mutta kaikki alle yläkouluikäiset pitävät kovasti siitä, että heille luetaan. Halusin siis mielelläni ottaa selvää siitä, mitä tarkoittaa lasten sähköinen kirja iPadille!



Lasten Keskuksen Lasten e-Tarina -sovellus löytyy App Storesta ilmaiseksi juuri tuolla nimellä. Se on helppo asentaa ja maksutta näkee myös esittelyn Kuono kohti koulua -kirjasta. Kirjat maksavat hiukan alle 5 euroa per kirja ja niitä on toistaiseksi kolme erilaista.


© Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy, 
kuvan käyttöön Lasten Keskus ja Kirja-
paja Oy:n lupa


Paavo on reilu kaveri vaikuttaa ulkoisesti olevan suunnattu pikkuisimmille perheenjäsenille ja tarina onkin herttainen. Tarinassa sijoittuu kuitenkin koulumaailmaan, ja aiheena on, kun ei ystävää löydy ja kun oma lelu katoaa. Taustalla soiva musiikki soi hiukan liian kovaa ja levottomasti kertojan puhuessa. Musiikkivalinta ei myöskään välttämättä ole ihan paras, sekin on vähän levoton. Mutta muuten pidin tästä kovasti ja hetken pohdittuani tajusin miksi: tästä tulee mieleen 70- ja 80-lukujen "piirretyt", sillä tässä ei ole liikaa actionia, tehosteita eikä hurjuuksia ja kuvat ovat kuin Kössi kengurusta, vaikkakin hiukan hienostuneempia.

Kertojan ääni on hiukan liian kiireinen. Oma kokemukseni pienille lapsille lukemisesta (ja piirretyistä) puoltaa hidasta ja rauhallista tempoa. Mutta tätäpä lapsi varmasti haluaa lukea ja katsella kerta toisensa jälkeen, jolloin nopeus ei välttämättä häiritse ollenkaan.

Itse applikaatio - siis kirjojen lukuohjelma - tarjoaa useita vaihtoehtoja kirjan katseluun. On mahdollista kuunnella tarinaa samalla kun hahmot liikkuvat verkkaisesti (tämä 80-luvun alun vaikutelma) tai kirjaa voi lukea kääntämällä sivun kerrallaan, jolloin setä lukee taustalla ja kokemus on enemmän ääneen luetun kirjan kaltainen. Siitä pidin kovasti!

Ohjelma tarjoaa myös kullekin kirjalle eri ikäisille sopivaa tekemistä: 3-, 5- ja 7-vuotiaille ja siitä ylöspäin tarkoitettuja palapelejä, muistipelejä ja tunnistustehtäviä. Nämäkin olivat tosi kivoja!



Kuono kohti koulua on pienimmille lapsille suunnattu kirja, joka on tahdiltaan paljon verkkaisempi kuin Paavon tarina. Tapahtumat sijoittuvat metsään ja ovat herttaisia, eivät ollenkaan pelottavia ja kovin iloisia. Vaikka kirja vaikuttaa isommille lapsille sopivalta ulkoisesti, tarina on pikkuväelle aivan mahtava! Myös oma 8-vuotias cool jäbäni "seurasi" (tätä ei siis lueta eikä vain katsota) tarinan hievahtamatta ja ilahtui siitä. Ikähaitari tarinalle on vallan laaja. Tähänkin tarinaan kuuluu kivoja pelejä. Tarina on pitkä ja rauhallinen, ja tuntuu miellyttävän monen ikäisiä.



Minun lasteni (8- ja 11-vuotiaat) suosikiksi veikkasin näistä kolmesta hiukan tatu- ja patumaista tarinaa Kosminen kulkuri, jossa postisukkulalla toimitetaan postia planeetalta toiselle. Tarinan seuraaminen on aivan erilaista näillä kahdella eri tavalla: seuraamalla liikkuvia hahmoja tai kääntämällä sivuja. Lapsista on hypnoottista, kun tiettyjä postirobotin komentoja toistetaan monotonisella äänellä (aikuinen rupeaa haukottelemaan). Tarina on kuitenkin paljon lyhyempi kuin Kuono kohti koulua, siksi se taisi jäädä kakkoseksi, mutta aihepiiri kiehtoo kuitenkin kovasti vähän isompia lapsia ja arvelen, että tähän tullaan palamaan useamminkin.

Sovellus, jolla kirjoja luetaan, on toimiva, mutta jäin kaipaamaan tuttua "ohje"-painiketta, joka yleensä löytyy kaikista sovelluksista. Asetuksista sain valita mm. voiko tarinan välillä keskeyttää ja jatkaa samasta kohdasta, ja tuleeko ruudulle myös tekstitys. Minulta kului hetki ennenkuin tajusin, että ruudun alalaidan matoa painamalla pääsen vaihtelemaan eri lukutapojen välillä ja pelaamaan pelejä.

Testiryhmän jäsen puuhassaan

Mihin tarkoitukseen lastenkirja iPadille sopii? Automatkalle tämä on tosi toimiva, samaten, jos lapsen haluaa rauhoittuvan. Tai jos oma lukeminen ei sillä hetkellä onnistu ja videoiden katsominen on liian riehaannuttavaa tai ei sekään onnistu. Tämä ei korvaa kirjan lukemista lapselle yhdessä, mutta mielestäni tämä on mainio vaihtoehto videoille ja pelaamiselle! Itse taidan jatkossakin tarjota kirjan seuraamisen iPadin ruudulta alkupalaksi heti hammaspesun jälkeen ennen kuin itse ennätän lukemaan iltasatua.


Tuotetestaus on toteutettu yhteistyössä Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy:n kanssa. Kuvakaappaukset sähköisistä satukirjoista on bloggaaja ottanut itse. 


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Paavo -kirja on meille kirjana tuttu, samoin kuin Kuono kohti -sarja. Olen samaa mieltä, että yhdessä luku kirjan kera on täysin eri juttu kuin tabletin tuijotus. On hienoa jos kirjoja lukematon lapsi löytää lukemisen ilon edes näin, mutta itse asiassa ruutuaikaa toivoisin lapsille keskimääräisesti vähemmän ja paperillinen versio säilyttää siis tässäkin täysin suosioni :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paperillinen versio on kyllä ihan paras, mutta toisinaan joutuu siirtäämään omaa sadunlukua eteenpäin ja tämä on kyllä aika mainio juttu siihen rauhoittumiseen. Ainakin tuo Kuono kohtia koulua oli juuri sopivan verkkainen tarina ennen iltasatua - tai pahassa paikassa iltasadun korvikkeena - kuunneltavaksi.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit!