tiistai 11. marraskuuta 2014

Näin myyt Katajavuorta perussuomalaiselle

Bonnier Booksin bloggaribrunssilta (tällaista se on se nyky-suomi) Taina sai mukaansa useita kirjoja, ensimmäisenä niistä luin Riina Katajavuoren Wenla Männistön. Siinä "Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaani on pantu tehosekoittimeen ja siirretty nykypäivään." Veljekset on pantu sivuosaan, ja päähenkilöinä ovat naiset, Wenla Männistö, hänen äitinsä Marja sekä veljesten äiti Alli Jukola.


Ensilehteilyn perusteella kirja näyttää sirpaleiselta ja ties miltä postmodernilta kokeilulta. Jos sitä siis yrittää myydä perussuomalaiselle, kannattaa estää selaileminen esimerkiksi teipeillä tai tuorekelmulla ja painottaa Kiven merkitystä suomen kielen kehitykselle.

Ensivaikutelma nimittäin pettää.

Näytelmämuotoon kirjoitetun teoksen luvut ovat kyllä lyhykäisiä, ja niiden lomassa on usein lauluntekstejä (kuten tietenkin Seitsemässä veljeksessäkin), mutta näiden tuokiokuvien seuraaminen on vaivatonta vaikka ajassa hypelläänkin. Välähdyksistä rakentuu vähän syrjässä elelevien Kumpulalaisnuorten arki ja historia, joka imee mukaansa ja pitää siellä.


Toimittaja Ella Kanninen haastattelee Riina Katajavuorta Helsingin kirjamessuilla. 

Katajavuoren teksti on helppolukuista, tarkkaa ja eloisaa. Nuorten rakkausasiat ja arjessa selviytyminen on kuvattu lupsakasti, ja vanhemmillakaan ei kaikki mene ihan suunnitelmien mukaan. Lopulta kaikki päättyy ainakin kohtalaisen onnellisesti ja hahmojen nykytilanne selviää. Wenla päätyy tietenkin Juhanin kanssa yhteen.

Seitsemän veljeksen lukemisesta on hiukan aikaa, mutta Wenla Männistön rakenne taitaa seurailla aika monin tavoin Kiveä. Se on itsellisenä teoksena erinomainen lukukokemus, ja saanee lisävirtaa jos sitä pohjustaa Seitsemän veljeksen kertaamisella.

Riina Katajavuori: Wenla Männistö.
Tammi


Tiede-lehti: 5 numeroa hintaan 29,90 euroa Lehden tilaajia hemmotellaan myös upeilla tilaajalahjoilla. Valitse lahjaksi langaton sisä- ja ulkolämpötilamittari (29,00 euroa), Hackmanin Gourmet-kalasetti (arvo 20 euroa) tai kätevä vetoketjulla suljettava työkalusetti (arvo 29,00 euroa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!