tiistai 30. kesäkuuta 2015

Ajatuksia kirjoittamisesta

Lukemisen lisäksi tulee kirjoiteltua kaikenlaista, joten kirjoittamisoppaat kiinnostavat. Sastamalan vanhan kirjallisuuden päiviltä mukaan sellaisia tarttui kaksi.Kai Vakkurin Kuu tulee auringosta raskaaksi. Ajatuksia kirjoittamisesta vaikutti nimen ja kansitekstien perusteella mielenkiintoiselta. Ensimmäiset parikymmentä sivua eivät muuttaneet vaikutelmaa, mutta mitä pidemmälle kirja eteni, sen hajanaisemmaksi se muuttui, ja loppupuoli oli täysin käsittämätön mosaiikkikokoelma erilaisia tarinoita. Mitään tolkkua niissä en nähnyt.

Vielä sivulla 65 Vakkuri muistuttaa "vanhasta viisaudesta, että selkeästi sanottu on selkeästi ajateltu", mutta tämän kirjan tekstissä ei lankaa näy, ei punaista eikä muunkaan väristä. Lähinnä tekstistä jää sellainen käsitys, että tekijä on halunnut mukaan mahdollisimman suuren määrän hienoja sitaatteja. Niiden yhteydet toisiinsa tai kirjoittamiseen ovat kovin höllässä tai olemattomat.

Suurmiesten sitaattien välissä on sitaatteja Vakkurin omista teksteistä, joiden taso ei ole kovin korkea, jos sitaatiksi on valikoitu esimerkiksi tällainen: "Välillä minä tunnen, että päässäni asuu kyyhkysiä. Ne asuvat siellä." Eikä kyseessä ole huumori. Vaikka kirjassa on muutama ihan hyvä ohje kirjoittamiseen, en voi tämän lukemista suositella, sillä nuo kirjoitusohjeet löytyvät jo takakannesta. Se riittää.Kari Ojalan Ensimmäinen painos. Miten saan tekstini julki ja kuinka elän kirjoittamisella on julkaistu jo vuonna 2006, mutta törmäsin siihen vasta nyt ensimmäistä kertaa. Se on ensyklopedinen teos kaikesta kaikenlaiseen kirjoittamiseen liittyvästä: kauno- ja tietokirjallisuudesta, lehtimiehen, toimittajan ja kustantajankin työstä.

Kirjassa käydään läpi suht seikkaperäisesti kirjoittamisen lajeja, annetaan vinkkejä, esitellään freelancerin ja toimittajan työnkuvia, opastetaan markkinoinnissa ja apurahojen hakemisessa, veroasioissa ja työvälineiden hankinnassa

Teksti on selkeää ja informatiivista, kirjan ulkoasu kelta-valko-mustine sivuineen aika sottainen. Sille joka jo on tehnyt kirjoitushommia kirja ei paljoa kerro, koska aiheita ehditään käsitellä vain melko pintapuolisesti. Aloittelevalle kynäilijälle se on silti ihan messevä tietopaketti. Lähdeluettelo on hyvä, siihen on listattu 36 teosta niille, jotka haluavat syventyä aiheeseen.

Kai Vakkuri: Kuu tulee auringosta raskaaksi. Ajatuksia kirjoittamisesta
Etelän Kirja Ky

Kari Ojala: Ensimmäinen painos. Miten saan tekstini julki ja kuinka elän kirjoittamisella
Etukeno OyEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!