torstai 12. toukokuuta 2016

Ympäristö tekee ihmisen, ei biologia

Luin tuossa taannoin Jared Diamondin klassikon Kolmas simpanssi, ja tulin samalla paljastaneeksi miksi tietokirjallisuutta kannattaa ehdottomasti lukea. Kenen tahansa, mutta miesten erityisesti.



Koska olen mies, jatkan siis tietokirjallisuuden parissa. Jared Diamondin toinen klassikko Tykit, taudit ja teräs keskittyy kysymykseen, jonka kirjailijan Uudessa-Guineassa tapaama paikallinen poliitikko Yali hänelle esitti: "Mistä johtuu, että te valkoiset olette kehittäneet niin paljon cargoa ja tuoneet sen Uuteen-Guineaan, mutta meillä mustilla on niin vähän omaa cargoa?" Kirjan ensimmäinen painos on vuodelta 1997, mutta näyttää siltä, että kysymys ei ole ainakaan vähemmän ajankohtainen kuin tuolloin. Epäajankohtaiseksi se ei muuttune milloinkaan.

Koska kysymys on tärkeä, Diamond katsoo parhaaksi käyttää koko kirjan, viitisensataa sivua, vastaukseen. Välittömiä syitä sille, miksi joku porukka menestyy ja toinen ei, ovat nuo kirjan nimessä mainitut asiat. Se, jolla on paremmat aseet, vastustuskykyä taudeille ja edistyneempi teknologia, voittaa. Mutta Diamond ei tyydy näihin välittömiin syihin, hän haluaa löytää perimmäiset syyt.

Kaikkea ei tässä ole mielekästä referoida, joten annetaan Diamondin itse tiivistää. Kirjan perusajatus kuuluu näin: "Historia on kulkenut eri kansoille eri teitä, koska kansojen ympäristöt ovat erilaisia, ei sen takia että kansat ovat biologisesti erilaisia." Se on hyvä tiedostaa milloin tahansa mutta erityisesti silloin kun biologisesti erilainen ihminen kävelee vastaan. Eli aina kun toinen ihminen kävelee vastaan.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia on tietenkin paljon, mainittakoon tässä esimerkiksi se, miksi Euraasia on läpi ihmiskunnan historian ollut niin hyvinvoiva ja edellä muita mantereita. Syynä ei ole koko tai tuuri, vaan se, että tänne on sattunut erityisen paljon domestikaatioon soveltuvia kasvi- ja eläinlajeja, ja toisaalta se, että manner on kookas nimenomaan itä-länsi-suunnassa, jolloin samat eliölajit kykenevät leviämään isolle alueelle ja näin edistämään ison ihmispopulaation syntyä, kasvua ja hyvinvointia. Amerikat ja Afrikka ovat isoja mutta epäedulliseen suuntaan, ja Australia taas on pieni.

Kimmo Pietiläisen suomennos on erinomainen, niin kuin aina.

Jared Diamond: Tykit, taudit ja teräs
Suom. Kimmo Pietiläinen
Terra Cognita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!