perjantai 15. marraskuuta 2019

Hyväksymisen ja rakkauden asialla

Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen oli huikea menestys sekä kirjana, elokuvana että teattereissa. Juonen clue, suomalaisten kyvyttömyys osallistua yhteislauluun, on ylittämättömän nerokas, ainakin näin musiikinopettajan näkökulmasta. Joten ei ole ihme etteivät muut teokset ole yltäneet samalle tasolle. Juurihoito on ehkä päässyt lähimmäksi.


Juurihoito sai ensi-iltansa Teatteri Akselissa tänään, harmillisesti Huuhkajien ratkaisevan pelin kanssa samaan aikaan. Kaikki päättyi kuitenkin hyvin: Suomi pääsi jalkapallon EM-kisoihin ja Juurihoito sai mainion tulkinnan.

Juonikuvauksen voinen lainata teatterin kotisivuilta: "Lammasmaisen kiltti copywriter Pekka Kirnuvaara menee hammaslääkärille ja sattumalta sieltä löytyykin kauan kadoksissa ollut veli, jonka olemassaolosta Pekalla ei ollut aavistustakaan. Esko Kirnuvaara, hammaslääkäri, on jäykkä, pedantti suorittaja, jolle hammaslääketiede on elämän tärkein asia. Muuta elämässä ei sitten olekaan. Veljekset kuitenkin lähtevät etsimään sisaruksiaan ympäri maapalloa. Tie vie Lieksan ja Tukholman kautta Thaimaahan - ja yhä vaan kauemmas. Matkan varrella selviää yhtä ja toista yllättävää poikien lapsuudesta, suvusta, perheestä, ja ennen kaikkea kauan sitten kadonneesta isästä. Eikä hampaita kera rakkauden unohdeta myöskään."

Nousiaisen kirjasta olen kirjoittanut blogissa tähän tapaanJuurihoidon ongelmat ovat teatterissa samat kuin kirjassa: koska teoksessa tapahtuu todella paljon, osa tekstistä sortuu väkisinkin luennoimiseen ja selittelyyn. Mutta se mikä näytellen voidaan tehdä, on Kauno Takaraution ohjauksessa onnistunut hyvin.

Näytelmä on yhtä aikaa hauska ja koskettava, ja molempia puolia annostellaan sopivasti, vuorotellen, limittäin ja lomittain, ja kummallekin annetaan tilaa ja aikaa kehittyä. Pekka (Kauko Juvonen) ja Esko (Jukka Lahdenvesi) ovat sekä koomisia että haikeita hahmoja isän etsinnässään, ja kumpikin hoitaa roolinsa kunnialla. Mutta komiikan keskipisteeksi nousee Mona Mikkolan näyttelemä Sari, veljesten Tukholmasta löytynyt sisko. Ensi-iltayleisö kiemurteli naurusta hänen räävittömien sutkautustensa edessä. Maarit Juvonen, Kristiina Lahdenvesi ja Teropetteri Salminen ovat kaikki moni-ilmeisiä lukuisissa rooleissaan, ja Hannu Rinteen videolla esiintyvä persutaksikuski ajaa katsojat hyvillä mielin väliajalle. 

Tekstiä on paljon, ja pienet takeltelut hioutunevat esitysten myötä. Kun suurimpia silmien pyörittelyitä vielä hiukan pienennetään, on Juurihoito kohdallaan. Teoksen sanoma on äärimmäisen kaunis ja viisas, erilaisuuden hyväksymisen ja rakkauden asialla tässä ollaan. Ja niin on hyvä.

Juurihoito
Teatteri Akseli, Humalistonkatu 8

1 kommentti:

Kiitos, kun kommentoit!