maanantai 18. elokuuta 2014

Hyvän kirjan tunnistaa kyllä

Hyvälle kirjalliselle teokselle löytyy monenlaisia kriteereitä:

Tiukka rajaus. Hyvässä kirjassa pysytellään yhden teeman ympärillä eikä viuhdota sinne tänne. Monia esikoiskirjoja varsinkin vaivaa se, että kaikki elämänviisaudet pysitään ahtamaan samaan opukseen.

Yleispätevyys. Hyvä kirja on sellainen, jonka aihe kiinnostaa ja koskettaa ketä tahansa lukijaa, ikään, asemaan tai sukupuoleen katsomatta.

Omaperäisyys. Hyvän kirjan tunnistaa aiheesta, jossa on jotain ainutlaatuista ja erityistä.

Viihdyttävyys. Hyvän kirjan seurassa viihtyy, parhaillaan jopa flow-tilaan asti.

Emotionaalisuus. Hyvä kirja vetoaa tunteisiin ja herättää niitä - mitä nämä tunteet sitten ovatkaan.

Jämäkkä rakenne. Hyvässä kirjassa rakenne ei ole itsetarkoitus, mutta selkeä runko osoittaa tekijän tietävän mitä tekee.Pauli Hirtolahden sarjakuvateokset Kakka-ukko ja Kakka-ukko 2 täyttävät yllä mainitut hyvän kirjan kriteerit muitta mutkitta. Jokainen kolmen kuvan strippi käsittelee vain ja ainoastaan kakkaa. Yleispätevyys on tullut todistettua, kun pienimmätkin perheenjäsenet ovat lukeneet molemmat kirjat yhdeltä istumalta - istunnot on voinut hoitaa muuallakin kuin wc:ssä. Omaperäisyys käy ilmi teosten nimistä. Viihdyttävyyttä löytyy, flow-tilaan pääsee jo parin kakan jälkeen. Emootioistakaan ei ole puutetta, ja rakenne pysyy kasassa kun kaikki pitää sanoa kolmessa ruudussa.

Suosittelen koko perheelle. Lämpimästi.

Pauli Hirtolahti: Kakka-ukko
Pauli Hirtolahti: Kakka-ukko 2. Kakkoshätä
Sammakko

1 kommentti:

  1. Kakkaukko on umpirautaa... minullakin on molemmat.

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!