lauantai 3. tammikuuta 2015

Perheen yhteisiin hetkiin

Elektronisoituvassa maailmassa lukemisen väheneminen on aito huoli, kun kaikki kulkevat mobiiliin kumartuneina. Samainen ilmiö syö myös perheen kesken tapahtuvaa livekommunikaatiota, kun edes televisio ei kerää väkeä saman asian äärelle.

Mikä tahansa ei vaativalle jälkikasvulle kelpaa. Siksi pitää vinkata, kun hyvää löytyy, kivikautisistakin jutuista on nimittäin vielä viihteeksi: Ota mamma mato -kirja on hyväksi havaittu vastalääke privatisoitumiselle. Se on SKS:n kustantama kokoelma monenkirjavia kompatehtäviä. Sen aineistona on Kansanrunousarkistoon tallenettuja kompia, arvoituskertomuksia, kielikikkailuja ja digilorea.Perheen pienimmiltä menee ehkä osa jutuista ohi, mutta toisaalta yläikärajaa ei ole - ja jos näitä arvuuttelee ääneen porukassa, pienimmätkin viihtyvät. Testattu on.

Tässä muutama esimerkkitarina:

Mitä saadaan kun kuusi jaetaan kolmeen osaan? Tukkeja.

Mitkä nelinumeroiset luvut ovat samoja myös ylösalaisin? 9966 tai 9006.

Näet unta, että olet vankilassa ja sinut aiotaan viedä kaasukammioon. Mitä teet? Tipauta itsesi sängystä lattialle, jotta heräät.

Kuka on juonut viinilasin tyhjäksi? Peikko, kummitus vai maanviljelijä? Maanviljelijä. Peikkoja ja kummituksia ei ole olemassa.

Kolme suomalaista oli lentokoneessa. Yksi sanoi kahdelle muulle: Nyt hypätkää! Nämä hyppäsivät. Vaikka kummallakaan ei ollut laskuvarjoa, he säilyivät hengissä. Miten tämä oli mahdollista? He hyppäsivät lentokoneessa, eivät lentokoneesta.

Juttuja on kirjassa melkein kahdeksan sataa, joten pitempäänkin lomaan riittää materiaalia.

Ota mamma mato on osa neliosaista sarjaa, ja se löytyy ainakin kirjastoista, Bookysta ja SKS:n nettikaupasta.

Ota mamma mato. Kompatehtäviä
Toimittanut Ulla Lipponen
SKS


1 kommentti:

  1. Hyvä nosto! Tämä on ollut perheessämme kestosuosikki esim. autokirjana. Uppoaa kaikenikäisiin.

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!