perjantai 13. helmikuuta 2015

Sydämellisissä tunnelmissa

Sain iloiselta ja aurinkoiselta kirjailija Niina Withiltä luettavaksi molemmat Stella-kirjat ja ilahduin niistä kovasti. Kirjat polttelivat lukupinossa ja halusin lukea ne peräjälkeen. Vasta tämän blogin myötä olen päässyt lukemaan myös kotimaista chick-litiä luettuani sitä ennen lähinnä Sophie Kinsellaa ja vain englanniksi.Mieto flunssa piti minut pedissä muutaman päivän ja siihen olotilaan oli tämä rautaisannos Stellaa juuri oikea rohto. Kirja päivässä -tahti esti taudin pahenemisen ja mieliala pysyi korkealla.Stella on vajaa kolmikymppinen naisihminen, joka pienten ja suurempien epätotuuksien kautta joutuu pulaan niin työssä kuin kotonakin. Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu ja tietysti pariutuminen siinä sivussa on merkittävä aihe.

Anu Holopaisen Ilmestyskirjan täti oli myös Myllylahden kustantama ja sen päähenkilö inhosi neuroottisesti miehensä tätiä. Riikka Pulkkisen kirjoittama Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän kertoo myös päähenkilön päähänpinttymistä. Bridget Jones - kaikkien chick-lit -hahmojen äiti - on neuroottisuuden ruumiillistuma ihan joka kantilta. (Ja lisäpäivitys: Laura Paloheimon Mama mojo n päähenkilön päähänpinttymä on myös tärkeässä roolissa kyseisessä saman genren kirjassa.) Nautin näistä Stella-kirjoista kovasti, mutta hiukan vaivasi tuo jatkuva soheltaminen ja touhuaminen. Miksi tämän genren kirjoissa on pakko sählätä, puhua sivu suunsa ja kokea niin kummallisen vahvasti? Chick-lit ei ole ihan ominta aluetta, mutta ihmissuhteet toki kiinnostavat.

Niina With on sujuvakynäinen ja uskottava kirjoittaja. Teksti ja henkilöhahmot elävät ja tapahtumat etenevät pääosin loogisesti, mitä nyt toilailut menevät hiukan yli. Ensimmäisen kirjan (Taisit narrata, Stella) nettideittailu ja toisen kirjan (Joko taas, Stella) bloggaaminen olivat kivoja teemoja ja kirjan keveämmät aiheet olivat varmasti kohdeyleisöönsä osuvia. Eniten pidin työpaikan kuvauksista ja ne tuntuivatkin kirjan realistisimmilta kohdilta. Tunnistin kirjan kohtauksista monenkin entisen projektini tilanteita.Stella-kirjoihin oli ilo tutustua ja varmasti luen seuraavankin osan. Kaiken kirjallisuuden ei tarvitse olla raskasta ja ajatuksia herättävää, Stellat piristävät ja veivät flunssan harmituksen pois. Kurkistin Turun alueen kirjastojen Vaskikirjaston tietokantaan ja huomasin, että ainakin puolet Niina Within Stella-kirjoista on Turun alueellakin lainassa. Jos siis haluat piristävää chick-litiä kotimaisiin ympyröihin sijoitettuna, lue ihmeessä!

Niina With: Taisit narrata, Stella
Niina With: Joko taas, Stella
Myllylahti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!