sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sunnuntaina Turun Kirjamessuilla

Turun Kirjamessujen kolmas ja viimeinen päivä aukeni lauantaita pilvisempänä. Ehkä säästä johtui väenpaljous tai sitten se vain tuntui siltä, sillä tavoitteemme sunnuntaille oli suurinpiirtein "Katja Kettu ja päämäärätön vaeltelu". Tavoite tuli saavutettua. Sunnuntaina pääsimme messuille yhdessä, sillä lauantai Tomilla kului konserttia arvioimassa.

Kurkkasimme ensin  lehdistötilassa olevat notkuvat kirjapöydät. Siellä oli parempi rauha selata uutuuskirjoja kuin ständeillä, sitä paitsi moni kustantaja loisti poissaolollaan messuhalleissa, mikä oli tosi tylsää.

Hyvissä ajoin puoli kahden jälkeen siirryimme Agricola-lavan tuntumaan. Kuuntelimme hetken sujuvasanaista Karin Ehrnroothia, jonka teksteissä varmasti on näkemystä. Kenties törmäämme hänen kirjoihinsa kirjastossa!

Katja Kettu pomppasi lavalle energisen kustannustoimittajansa kanssa juuri ajallaan, mutta heti kävi selväksi, että kirjailijalla oli tulipalokiire Helsinki-Vantaan lentokentälle eikä hän ihan ehtinyt täyttä 20 minuuttia meitä läsnäolollaan sulostuttaa. Katsomo oli aivan täynnä ja mekin jouduimme istumaan (valokuvausmielessä harmillisen) kaukana kirjailijasta.


Hauska yksityiskohta kävi ilmi: yksi Yöperhonen-romaanin alustavista ajatuksista syntyi Turussa Kellonsoittajankadulla. Vallan mainiota! Iso osa jutustelusta omistettiin kuitenkin kustannustoimittajan kerta toisensa jälkeen nostattamille aplodeille milloin Kätilö-elokuvan menestyksen kunniaksi, milloin käännösten lukumäärälle ja milloin millekin. 

Kustannus Aarnin osastoon oli myös hauska törmätä. Tomi on blogannut jo paristakin pienkustantamon kirjasta ja Pasi Luhtaniemen innokas esittely sai Tomin tarttumaan kustantamon uutuuteen, Entropiaan. Helena Waris ja Janne Nykänen vaihtoivatkin Tomin kanssa muutaman sanan yhteiskirjoittamisesta. Entropia päätyi Tomin lukulistan päällimmäisiin kerroksiin ja arviota tulee siis perässä. Kiitokset Kustannus Aarnille siis jo tässä kohtaa arvostelukappaleesta!Helena Waris ja Janne Nykänen keskustelevat Tomin kanssa Entropiasta.

Ehdimme hetken pyörähtää myös ruokamessujen puolella ja Tomi kuunteli tovin Kaari Utriota. Kotiin lähdimme Otavan lahjoittamat Alastalon salit kainalossa. Niille löytyy arvostusta, mutta oli murheellista ja surkuhupaisaa kuunnella kansan syvien rivien kommentteja pikapankkijonon vieressä, ison kirjapinon äärellä.
- Otatko sääkin tällaisen?
- Mikä se on?
- No tällainen (lukee takakannesta) "raskaan sarjan romaaniklassikko".
- Aijaa. No ei se kauheesti paina. Anna vaan. 
Turun antivariaateissa ja kirpputoreilla saattaa hetken aikaa olla ylitarjontaa Volter Kilven tuotannosta. :) Messuyleisölle oli varattu sunnuntaiksi 10.000 nidettä.

Turun Kirjamessut pidettiin siis 2.-4.10. Turussa. 

2 kommenttia:

 1. Minulla kävi Ketun suhteen loistava munkki, sillä sattumalta osuin kohdalle juuri, kun häntä haastateltiin Turun äidinkielen opettajien osastolla (siellä opiskelijat haastattelevat). Jutusteltiin kirjasta ja kirjoittamisesta rauhassa ja asiallisesti, eikä ollut kiire pois tai tarve hehkuttaa mitään. <3

  Kirja-ahneena otin myös Kilven kirjan, vaikka jo omistan sen enkä aio sitä lukea. Otin kuitenkin, koska arvostan elettä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kävipä tuuri Ketun suhteen! Isolla lavalla kun kaikilla tuntuu olla tarve "Esiintyä" isolla eellä.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!