torstai 26. marraskuuta 2015

Ajankohtaista laatujännitystä

Pidän Kristina Ohlssonin kirjoista, koska niiden taustatyö on vallan omaa luokkaansa. Yhteiskunnallinen näkökulma, tietynlainen maailmanpoliittisen tilanteen hallinta ja ajankohtaisuus vetoavat minuun aina riippumatta kirjan genrestä. Ja tietysti ruotsalainen kirjallisuus on sydäntä lähellä.Ohlssonin Paratiisiuhrit (2014) ei ole aivan viimeisin kirja hänen tuotannostaan, mutta satuin lukemaan kirjan varsin sopivaan ajankohtaan. Kirjassa uhataan räjäyttää lentokone. Ruotsissa on pidätetty muslimiterroristiksi epäilty mies, joka uhataan karkottaa maasta aivan pian. Epäilykset hänen syyttömyydestään ja syyllisyydestään vellovat. Tämähän on aivan kuin viime viikkoisista ruotsalaisista uutisista. Bolidenissa pidätettiin terroristiksi epäilty irakilaismies, joka sittemmin vapautettiin. 

Ohlsson on asunut pidempiä aikoja Israelissa ja hän on alkuperäiseltä ammatiltaan "Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija, joka on työskennellyt turvalisuuspoliittisena analyytikkona". Ja tämä paistaa kaikessa läpi - arvostan Ohlssonin asiantuntemuksella kirjoittamaa tekstiä paljon. Ohlssonin uusimman - Daavidin tähdet - ehdinkin jo käydä läpi aiemmin tänä syksynä. 

Turun messuilla tänä syksynä teemana olivat pohjoismaiset dekkarit ja sain kuunnella Kristina Ohlssonia parissakin paneelikeskustelussa. Siellä todettiin, että juuri kenenkään ruotsalaisdekkaristin kirjoissa ei ole yhteiskunnallista kritiikkia (Henning Mankell mainittiin mutta hänen poismenonsa uutisoitiin vasta messujen jälkeen). Ei siis Ohlssoninkaan vaan teksti on enemmänkin analyyttistä ja ajankohtaista. 

Jos seuraat uutisia, pidät ruotsalaisista dekkareista, jotka eivät ole ihan kevyimpiä, arvelen sinun pitävän Ohlssonin kirjoista. 

Kristina Ohlsson: Paratiisiuhrit
WSOY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!