perjantai 1. tammikuuta 2016

Iso, muodikas ja viisas

Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta on iso kirja. Keskeisiä henkilöhahmoja on monta, ja heihin pureudutaan aluksi yksi kerrallaan, sitten vähitellen limittyen. Teemojakin tuntuu olevan paljon: maailman epävakaus, nuoren ihmisen epävakaus seksuaalisuuden ja kaiken muunkin suhteen, järjen ja tunteiden suhde, ekokatastrofi.Jos kirjaa ajattelee vain sen teemojen kautta, tuntuu että niitä on liikaakin, vähemmälläkin pärjäisi. Öljyonnettomuus saa paljon tilaa takakannen esittelytekstissä, mutta itse kirjassa se jää pienelle huomiolle. Jopa hiukan päälleliimatun oloiseksi. Ja kun kirjassa on ekologiaa ja häilyviä seksuaalisia identiteettejä, niistä tulee väkisinkin mieleen että tällaisista näköjään pitää juuri nyt kirjoittaa, Seksistä ja matematiikasta on muodikas kirja.

No niin, nyt on kriittinen osuus hoidettu. Seksistä ja matematiikasta on hyvä kirja. Sen maailmassa viihtyy, siihen uppoutuu, sen voi vain antaa viedä, ja vientiä riittää ilahduttavan pitkään. Mikään ei töki, teksti on sujuvaa ja konstailematonta, paikoin runollistakin. Rakenne on omanlaisensa, teos polveilee mukavasti mutta pysyy lapasessa koko ajan. Yliopistomaailman kuvaus on kiehtovaa ja Rauma tuntee asiansa - vaikkei edes kirjoita omasta alastaan. Parasta on kuitenkin arki, jossa välillä ei tapahdu juuri mitään ja välillä tapahtuu liikaakin.

Seksistä ja matematiikasta on viisas kirja. Alkuasetelmia käännellään, asioissa on monta puolta. Seksissä, ihmissuhteissa, luonteenlaaduissa, neroudessa, kehitysvammaisuudessa; matematiikassa ei niinkään.

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta
Gummerus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!