perjantai 10. marraskuuta 2023

Kuinka selvitä hajonneessa maailmassa

Ville-Juhani Sutinen voitti vuoden 2022 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Tuo voittajateos löytyy BookBeatista vain äänikirjana, ja sellaisen kanssa en ala pelehtimään. Tyydyn siis lukemaan hänen uudemman teoksensa, joka on nimeltään Hajonneen maailman käyttöohje

Teos vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta. Sen ideana on, että ekokatastrofi on totta, mutta sen ei tarvitse merkitä maailmanloppua. Meidän pitää vain oppia elämään epätäydellisessä maailmassa, samalla tavalla kun pystymme käyttämään kännykän laturia, joka toimii vain kun johtoa hieman taivuttaa tietystä kohdasta. 

Jouduin pettymään. Sutinen kirjoittaa omista kokemuksistaan isänä tai matkailijana niin seikkaperäisesti, että otsikon lupaama sisältö ja sen myötä fokus hämärtyy. Alan hyppiä sivujen yli. Tulen lukeneeksi ehkä puolet kirjasta, se saa riittää. 

Hyviä, viisaita sitaatteja kirjasta kyllä irtoaa:

”Ei ole kovin kiinnostavaa, kuinka voimme kuolla, vaan kuinka voimme elää maailmassa, joka on rikki. Jos antroposeeni ei olekaan kokonainen geologinen aikakausi, on se yhtä kaikki ihmisen aikakausi – ja muuta meillä ei ole.”

” Nyt, 2000-luvulla, tulevaisuus näyttää entistä synkemmältä. Ehkä tilanne olisi toinen, jos emme kuvittelisi auvoisia onneloita vaan vähän rikkinäisiä, huonosti toimivia ja todellisia maailmoja – ja silti hyviä. Niin kuin tämä maailma, ainoa joka meillä on.”

” Meidän ei pidä palata luontoon. Sen sijaan meidän pitää opetella elämään luonnon kanssa, jonka olemme luoneet.”

”- - kulutukseen nojaavassa maailmassa käy lopulta niin, että maailma alkaa kulua.”

”- - hajonneessa maailmassa voi elää, kunhan pitää yllä toivoa. Ja lapsi on yhtä kuin toivo.”

”Ekokriisi on apokalypsi. Sen ei kuitenkaan tarvitse tuhota maailmaa, vaan se voi kertoa, millainen maailma on. Parhaassa tapauksessa se myös paljastaa, miten meidän tulisi siinä maailmassa elää.” 

Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje

Into


2 kommenttia:

  1. Hauska miten eri lailla voi kirjan kokea. Mä luin tuon jo joku aika sitten ja kirja oli mun mielestä aivan loistava, teksti imaisi jotenkin ihan täysin mukaansa. Oonkin ihan pokkana hehkuttanut ja suositellut tätä kaikille. Meni heittämällä top5 kirjoihin viime vuosina. Muita kirjoja Sutiselta en ole lukenut, mutta suunnitelmissa on, toivottavasti en pety kun tän tasolle voi mun listalla olla vaikea päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu näinhän se menee. Mutta kun noin kovasti hehkutat, minun pitää varmaan joku kerta vielä tarttua uudestaan tuohon kirjaan.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit!