perjantai 10. marraskuuta 2023

Yhtenäiskulttuuria 80-luvulta

Jokainen joka on ollut tajuissaan 1980-luvulla tietää, mikä on Tankki täyteen. Tuo sarja on keski-ikäisten ja sitä vanhempien yhtenäiskulttuuria parhaimmillaan, ja siksi erinomainen valinta Teatteri Akselin ohjelmistoon. 

Pääsimme katsomaan ennakkonäytöksen, ja se oli mainio: hauska ja nostalginen. Ja heti ensimmäinen kohtaus tekee selväksi, että ohjaaja Kauno Takarautio on halunnut tehdä pesäeroa ikoniseen tv-sarjaan. Käsikirjoitus kyllä perustuu sarjaan, tapahtumat ovat sieltä tuttuja, mutta tämä on silti omilla jaloillaan seisova tulkinta. 

Tankki täyteen -sarjan suosio perustui yhtä paljon Neil Hardwickin käsikirjoitukseen kuin huikeisiin näyttelijäsuorituksiin. Siksi erityisen merkittävää onnistumisen kannalta tässä näytelmässä on roolitus, ja siinä on Akselissa onnistuttu hyvin. Marko Pollari on suvereeni Sulo Vilén, hän on tehnyt aiemminkin huikeita suorituksia hiukan reppananoloisissa rooleissa - edelleen muistan Pieni raha -näytelmän mahtavuuden. Liisa Saviluoto on täpäkkä Emmi ja Henrik Heinonen hassun saamaton mutta rakastettava Juhana. Hilda Nurmi on Ulla, joka tässä tulkinnassa on vielä tv-sarjaakin vahvempi hahmo. Kari Danielssonin Reinikainen on niin ikään mainio. Jokaisessa on sopivasti samaa kuin tv-sarjassa ja kuitenkin jotain omanlaistaan. 

Tuossa kuvassa olen yksin, mutta seurana oli poikani, joka ei tiennyt mitään Tankki täyteen -sarjasta. Oli mielenkiintoista yrittää asettautua hänen asemaansa (se oli tietenkin lähes mahdotonta), mutta hän kertoi tykkäävänsä kovasti. 

Näytelmä pyörii tammikuulle asti. Menkää siis katsomaan se ja antakaa sen puhaltaa yhtenäiskulttuurin raikas tuulahdus nuoremmillekin sukupolville. 

Tankki täyteen

Teatteri Akseli

Ohjaus Kauno Takarautio



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!