keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Mitä siellä kaiken takana oikein on?

Sain rakkaalta vaimoltani lahjaksi signeeratun kopion tuoreesta Veepee Lehdon kirjasta. 

Ensimmäinen ajatus kannen nähtyäni oli, että jopa on sanoittaja ryhtynyt omahyväiseksi: kannen asettelu vihjaa, että laulajaveljesten suosion takana olisi nimenomaan kirjan kirjoittaja, Veepee Lehto. Aika härskiä. 

Mutta ei sentään, kirjan loppumetreillä tulee varsinainen, ihan tolkullinen vastaus siihen, mitä kaiken takana lopulta on. 

Sitä ennen on paljon tekstiä. Todella paljon, tiiliskivi on melkein kuudesadan sivun paksuinen. Ovatko kaikki sivut tarpeen, sen saa jokainen lukija itse päättää. Kaikki Lehdon veljeksille tekemät tekstit käydään seikkaperäisesti läpi, ja paljon muutakin mahtuu mukaan. 

Ajankuvaa, muisteluksia, ja sen sellaista. Mielenkiintoisia tarinoita. Myös kuvia löytyy. Hyvää pohdintaa kirjassa on esimerkiksi hitintekemisen mysteeristä, ja toisaalla taas Lehdon usko koko touhuun horjahtelee, dramatiikkaa siis löytyy. Tallenneformaatit muuttuvat, ihmisiä kuolee. Korona kurittaa.

Huumoria on mukana paitsi Lehdon lauluteksteissä, myös tässä kirjassa. Lehto löytää netistä kirjoituksen, jossa pohditaan, ovatko Matti ja Teppo nähneet 80-luvulta nykypäivään: Mä näitä polkuja tallaan kai viimeiseen asti, jos sä rakkaani seisot mun vierelläin. Jos kuljetaan vierekkäin niin, että toinen tallaa ja toinen seisoo, onko jälkimmäisellä allaan Segway vai sähköskuutti? 

Omasta laulajanurastaan Lehto ei varsinaisesti tässä kirjassa kerro, mutta väkisin sekin hiukan pilkahtelee. Välillä Ruohosen veljesten ja Lehdon sukset menevät ristiin, kerran oikein pahastikin, mutta yhteinen latu aukeaa taas. 

Eetostaan Lehto kuvaa siteeraamalla itseään Jaana-lehden haastattelusta: ”Mä olen yrittänyt tehdä lauluistani sellaisia, että niissä olisi erilaisia kerroksia. Päällimmäinen kerros on se, joka on helppo ja samalla suosittu. - - Mutta ei iskelmän totuus pelkisty vain pinnalle, pitää luodata syvemmälle, etsiä viestejä niistä muista kerroksista. Sanoma on liian juhlallinen sana, paremminkin mun lauluissa piilee viestejä ihmisille.”

Sleepy Sleepers sings Matti ja Teppo -levyn Lehto sivuuttaa kovin lyhyesti. Aivan liian lyhyesti minun mielestäni siihen nähden, kuinka suuri vaikutus Matin ja Tepon suosion laajenemiseen sillä aikanaan oli. 

Veepee Lehto: Matin ja Tepon matkassa - kaiken takana on…

Readme.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!