maanantai 7. tammikuuta 2019

Vinhasti skenessä

Teemu Keskisarja on suosikkihistorioitsijani, vaikka olen lukenut vain kaksi hänen kirjoittamaansa kirjaa. Tai niistäkin toinen on vain pahainen artikkeli.

Saapasnahka-torni. Aleksis Kiven elämänkertomus on kolmas.


Kuten blogin kuvista näkyy, Bookbeat on käynyt kuumana alkuvuoden.

Näemmä minulle on tullut tavaksi lukea Keskisarjaa aina kun tammikuu koittaa. Viipuri 1918 oli mainio teos, siinä tutustuin kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran Keskisarjan luistavaan kieleen ja elävään historiankertomustaitoon. Sitten viime vuoden tammikuussa luin Keskisarjan riemukkaan artikkelin Historioitsijan kokemuksia tositarinan etsimisestä ja kertomisesta, joka viimeisteli käsitykseni tästä velmusta.

Miksi siis olen Keskisarjan suuri fani? No, ensinnäkin hän tekee huolellista työtä: löytää kohteistaan uutta sanottavaa, tai näin minulle ainakin on kerrottu, ja miksi en uskoisi mitä minulle on kerrottu? Tässä kirjassa uutta on Kiven raha-asioiden ja sosiaalisen elämän toisinnäkeminen: Hesarin arviossa Mervi Kantokorpi tiivistää hyvin, että Kivi oli "karismaattinen verkostautuja ja systeemin syöttiläs". Kivi oli ilmeisesti 1800-luvulla ainoa suomalaisen rahvaan edustaja joka ei tehnyt tuntiakaan oikeita töitä, mutta pärjäsi silti miten kuten - kunnes ei enää pärjännyt.

Mutta se ei tietenkään riitä erityisyyteen. Erityistä on se huikea kaunokirjallinen rentous, jolla Keskisarja tekstiään suoltaa.

Viipuri 1918 käsittelee sotaa, joten ihan hirveän kevyt kielenkäyttö tai vitsaileminen ei siihen kirjaan sopisi. Vaikka Aleksis Kiven tarina on lähes yhtä traaginen kuin sota, Keskisarja heittäytyy faktamerestään niin hersyvään tarinankerrontaan ja kieleen, että lukija saa tyrskähdellä tämän tästä. Tämän etäämmäs pönöttävästä kerronnasta ei Suomessa ole vielä päästy.

Vai olisitko odottanut historiateokselta tällaisia lauseita: "Yllättävän vinhasti ja vähillä meriiteillä hän teki itsensä tykö tasokkaassa skenessä." "Hän päätteli olennaisen heti kasvoista. Ylioppilas August Sundellista hän lausahti: 'tylsä ja sieluton' - aivan oikein, Sundellista tuli fysiikan professori." "- - Kivi teki tupakkalakon. Omituinen seikka - jopa luulotaudin oire on - että hän epäili vaaralliseksi tapaa, jota monet lääkärit vielä suosittelivatkin." "Säähän olivat suurimmatkin suomalaiset 1867 yhtä syyttömiä kuin Wall Streetin meklareiden kokaiinipöllyssä puhaltamiin johdannaisiin vuonna 2008." "Sukupuolisuudessa veljekset ovat kesyjä villi-ihmisiä. Ylipäätään Kiven kirjoissa on esillä impi eikä pimppi."

Kustantajaa tai Bookbeatia on syytä moittia e-kirjan ulkoasusta. Minua ainakin häritsevät tekstin tasaamaton oikea laita (tämä näyttää olevan kaikkien sähkökirjojen helmasynti) ja se, että pitempiä tekstilainauksia ei ole kursivoitu tai sisennetty tai eroteltu muuten leipätekstistä. Uskoisin molempien olevan kunnossa painetussa kirjassa. Lähdeviitteisiin ja takaisin hyppääminen ei oikein suju. Hakutoiminto puuttuu. Kirjanmerkkejä ei voi laittaa. Kirjalla on kaksi erilaista kantta ja kaksi erilaista alaotsikkoa, "Aleksis Kiven elämänkertomus" ja "Aleksis Kiven elämä ja kuolema".

Teemu Keskisarja: Saapasnahka-torni. Aleksis Kiven elämänkertomus.
Siltala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!